O machu

Starostlivosť

Stabilizovaný mach vyžaduje prakticky nulovú starostlivosť alebo údržbu.

Po výbere vhodného miesta a jeho umiestnení nevyžaduje žiadnu ďalšiu pozornosť, teda okrem kochania sa jeho krásou. Vďaka špeciálnemu procesu konzervácie si mach zachováva svoju prírodnú štruktúru, farbu a hebkosť aj po desaťročia.

Umiestnenie

Pre maximalizovanie životnosti je potrebné dodržať niekoľko základných pravidiel pri výbere vhodného miesta. Správne podmienky viete Vášmu obrazu alebo stene zabezpečiť prakticky v každom priestore.

Kontakt s vodou 

Odporúčame sa vyhýbať umiestneniu na miestach kde hrozí priamy kontakt s vodou (blízko umývadiel, kohútikov, tečúcej vody, bazénov, fontán atď.).

Stála teplota

Dôležitá je taktiež dostatočná vzdialenosť od krbov a klimatizačných jednotiek. Návaly horúceho alebo studeného suchého vzduchu, prípadne ich prudké striedanie ho môžu zničiť.

Dostatočná vlhkosť

Nie je vhodné umiestňovať ich vo veľmi suchom prostredí. Aby si zachovali svoju jemnú štruktúru a svieži vzhľad, vyžadujú minimálnu úroveň vlhkosti vzduchu okolo 40 až 50%. Pri dlhodobejšom pôsobení suchého vzduchu môžu machy jemne zatvrdnúť, avšak ich výhodou je, že pri opätovnom náraste vlhkosti na odporúčanú úroveň sa machom navrátia ich pôvodné vlastnosti.

Interiér

Výrobky z machov sa nemôžu umiestňovať v exteriéri na priamom slnečnom svetle, pretože by stratili svoju farebnú stálosť a farby by mohli vyblednúť. V interiéri sú vhodné bez problémov aj do tmavších zákutí alebo na akúkoľvek plochu, ktorá nie je vystavená priamemu slnečnému žiareniu. Ak chcete docieliť efektné nesvietenie machovej steny alebo obrazu, môžete napríklad vhodne použiť umelé osvetlenie.

Ekologický zber

Aj napriek vysokému dopytu je tento typ machu zbieraný regulovane, s ohľadom na zachovanie divokej prírody. Je zbieraný iba ručne, spĺňajúc prísne pravidlá týkajúce sa ochrany životného prostredia. Ľudia, venujúci sa tejto profesii zbierajú mach v lese „šachovnicovo“ a zbiera sa len mach dozretý a dorastený do určitej výšky. Nikdy sa nevyzbiera viac ako 20% machov v danej oblasti, pričom platí pravidlo, že ďalší zber na rovnakom mieste je možný až o 4-5 rokov. Sezóna začína v jarnom období, pričom v zime sa nezbiera, keďže je les pokrytý snehom.

Stabilizácia machu

Všetky machy, lišajníky a ostatné rastliny predávané ako stabilizované podliehajú špeciálnemu procesu konzervácie, vďaka ktorému si zachovávajú svoju prírodnú štruktúru, hebkosť aj farebnosť a v takomto stave dokážu vytrvať niekoľko rokov. Proces stabilizácie spočíva v nahradení prirodzenej vlhkosti rastliny konzervačným roztokom tým, že prenikne do tkaniva rastliny a nahradí v ňom vodu. Tým sa zároveň aj zastaví rast a odstráni sa hmyz aj prípadné plesne. Rastlina by však časom stratila svoju farbu, preto sú všetky machy aj ostatné rastliny počas tohto procesu dofarbované. Každá výrobňa stabilizovaných machov používa svoj vlastný overený spôsob stabilizácie, ktorý si starostlivo cháni. Všetky sú však neškodné pre ľudské zdravie, aj pre životné prostredie.